סטיביה – תחליף הסוכר הבא?

25/05/2009 at 11:30 am 6 תגובות

לפני כשבוע נערך בשנחאי כנס "Stevia World", כנס בינלאומי בו דנו
בפוטנציאל הסטיביה כממתיק חלופי לסוכר ובהתמודדות עם מחלות המושפעות
מתזונה, כגון סכרת.
סטיביה הוא צמח ירוק קטן, שמקורו בברזיל ופאראגאווי. כיום הוא גדל
בדרום אמריקה, סין, וויטנאם והודו. המובילה בגידולו היא סין המייצאת
80% מגידולי הסטיביה.

stevia

עלי הסטיביה מכילים ששה רכיבי מתיקות (Glycosides). שני הרכיבים העיקריים הם:
Stevioside ו- Rebaudioside A, או בקיצור Reb A.
ה- Stevioside מתוק פי 150-250 מסוכר ובעל טעם לוואי חזק.
ה- Reb A, לעומתו, מתוק פי 300-350 מסוכר וחסר טעם לוואי. והוא רכיב
המתיקות המתוק ביותר המצוי בסטיביה.
ארבעת רכיבי המתיקות האחרים מכילים כמויות קטנות יותר של מתיקות.
תמצית סטיביה המכילה את כל ששת הרכיבים, מתוקה פי 250 מסוכר, אך
בעלת טעם לוואי.
בנוסף למתיקות, לסטיביה תועלות בריאותיות כגון השפעה על לחץ הדם ועל רמת
הסוכר בדם. כמו כן הוא מהווה מקור עשיר לנוגדי חימצון. מסיבות אלה היו שיצאו
כנגד השימוש בו, בטענה שמדובר בסוג של תרופה ולכן אין להשתמש בו במזון
קונבינציונאלי.
עם זאת ארגוני בריאות החלו לאשר את השימוש בו.
ביוני 2008, ועידת מומחים בתחום תוספי המזון (JECFA) החליטה כי תמצית
סטיביה המכילה 95% Stevioside, בטוחה לשימוש במינון 4 מיליגרם לקילו,
משקל אדם, ליום.
באוקטובר 2008, גוף הרגולציה בתחום המזון באוסטרליה וניו-זילנד (FSANZ),
אישר את השימוש בסטיביה כרכיב במוצרי מזון ומשקאות.
בדצמבר 2008, ה- FDA אישר אותו באישור  GRAS, כלומר אישור המכיר בכך
שבאופן כללי ה- Reb A מוכר על ידם כבטוח.
הרכיבים Reb A ו-  Steviol glycosides יכולים להחליף 10-20% מכמות
הסוכר במוצר, וע"י כך להפחית את מספר הקלוריות בו וגם את מחירו.
מחיר הסוכר בארה"ב כיום הוא 0.77$ לקילו, בעוד שמחיר ה- Steviol
הוא 0.4$ לקילו.
השאלה היא אם יצליחו להתגבר על טעם הלוואי שלו. במידה וכן, נראה לי מבטיח.

About these ads

Entry filed under: בריאות, חדשנות, מגמות, מחקר, מתוקים, רגולציה. Tags: , , , , , , , , , .

מלחמת הקפה קוקאין ברדבול?

6 תגובות Add your own

  • 1. ליאור  |  25/05/2009 בשעה 4:52 pm

    היה מוכר לי השם הזה, יש מצב שמילי כבר הזכירה אותו לפני חמש שנים?

  • 2. limben  |  25/05/2009 בשעה 6:50 pm

    לא יודעת, לא הכרתי אתכם לפני חמש שנים… :)

  • 3. שירי  |  25/05/2009 בשעה 8:21 pm

    מכירה ואפילו יש לי שקית עם עלים בבית. הולך מצוין עם תה, פחות טוב עם קפה שחור…

  • 4. limben  |  26/05/2009 בשעה 6:40 am

    השימוש בעלים בתה וכד' לא חדש. אבל השימוש בו כתחליף לסוכר במזון ומשקאות, עדיין בתחילת הדרך. למשל במקום לשים ממתיקים מלאכותיים במשקאות דיאט למיניהם, לשים רכיב מסויים שמפיקים ממנו. קוקה קוקה מגלה הרבה עניין וחוקרת את הנושא.

  • 5. יגאל כהן  |  22/06/2009 בשעה 11:01 pm

    אבקש אם ידוע לך איך אני ארכוש את הזרעים של סטיביה.

    תודתי מראש.

    נייד: 054-5377172

  • 6. limben  |  24/06/2009 בשעה 9:08 am

    לא ידוע לי, מצטערת

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


רשומות אחרונות

ארכיון

מאי 2009
א ב ג ד ה ו ש
« אפריל   יוני »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

הרשמה

קבל כל פוסט חדש ישירות לתיבת הדואר הנכנס.

%d בלוגרים אהבו את זה: